Jak dbać o blat drewniany
Prawdziwe
serce naszego domu to z pewnością kuchnia. A elementem kuchni który
najwięcej pracuje jest z pewnością blat kuchenny. To on pomoże
nam przygotować posiłki. On będzie też stołem a czasami jak mamy
odrobinę luzu to sobie na nim siądziemy i służy nam zamiast
krzesła. Wygodnie sobie usiąść na duże powierzchni i
porozmawiać.
Z
racji na wielozadaniowość blatu musimy go specjalnie traktować a
więc od czasu do czasu pokryć go powłoką chroniącą którą
najczęściej jest olej do drewna.
Olej
do drewna to produkty które z powodzeniem można stosować do
konserwacji drewna europejskiego i egzotycznego. Ich formula jest tak
dobrana że odżywia, impregnuje drewno. Chroni blat przed
niekorzystnym działaniem wody i innych substancji które powszednio
używamy w kuchni. Dodatkowo oleje podkreślają piękno naturalnego
surowca. Przy normalnym użytkowaniu blatu zaleca się aby
przynajmniej raz do roku przeszlifować go drobnoziarnistym papierem
ściernym i odpyli dobrze też go odtłuścić. Samo nakładanie
oleju przypomina malowanie. A więc małym pędzelkiem równomiernymi
ruchami rozprowadzamy olej po powierzchni. Na następny dzień blat
jest gotowy do użycia. Ważne że blatu nie trzeba demontować przed
regeneracją. Jednak warto zabezpieczyć szafki i ścianę przed
zabrudzeniem olejem.
Komentarze
Prześlij komentarz