Jak dbać o blat drewniany


Prawdziwe serce naszego domu to z pewnością kuchnia. A elementem kuchni który najwięcej pracuje jest z pewnością blat kuchenny. To on pomoże nam przygotować posiłki. On będzie też stołem a czasami jak mamy odrobinę luzu to sobie na nim siądziemy i służy nam zamiast krzesła. Wygodnie sobie usiąść na duże powierzchni i porozmawiać.
Z racji na wielozadaniowość blatu musimy go specjalnie traktować a więc od czasu do czasu pokryć go powłoką chroniącą którą najczęściej jest olej do drewna.

Olej do drewna to produkty które z powodzeniem można stosować do konserwacji drewna europejskiego i egzotycznego. Ich formula jest tak dobrana że odżywia, impregnuje drewno. Chroni blat przed niekorzystnym działaniem wody i innych substancji które powszednio używamy w kuchni. Dodatkowo oleje podkreślają piękno naturalnego surowca. Przy normalnym użytkowaniu blatu zaleca się aby przynajmniej raz do roku przeszlifować go drobnoziarnistym papierem ściernym i odpyli dobrze też go odtłuścić. Samo nakładanie oleju przypomina malowanie. A więc małym pędzelkiem równomiernymi ruchami rozprowadzamy olej po powierzchni. Na następny dzień blat jest gotowy do użycia. Ważne że blatu nie trzeba demontować przed regeneracją. Jednak warto zabezpieczyć szafki i ścianę przed zabrudzeniem olejem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia w stylu skandynawski m z wyspą

Jak usunąć rysy z białych mebli na wysoki połysk?

Spieki kwarcowe do czego się nadają