Jaki blat do kuchni
W
ostatnim czasie najbardziej popularne stały się blaty drewniane i kamienne.
Blat z drewna jest odporny na wszelkie zalania, najpierw
jednak należy dokonać odpowiedniej obróbki poprzez wypolerowanie
go a następnie polakierowanie. Nie jest niestety odporny na wysoką
temperaturę i zarysowania. Blat z kamienia naturalnego np. z granitu
lub marmuru jest bardzo dużym wydatkiem, ponieważ musi być poddany
obróbce przez wyspecjalizowane maszyny, jest ciężki i zimny,
odporny na zarysowanie czy zalanie. Marmur posiada jednak wadę, nie
jest plamoodporny i często plamy są nie do usunięcia np. po
czerwonym winie czy soku z cytryny. Natomiast alternatywą dla blatu
kamiennego jest najczęściej konglomerat, który cieszy się dużą
popularnością ze względu na swoją trwałość w porównaniu od
kamienia naturalnego. Kolejną możliwość na wybór blatu daje nam
blat laminowany, który jest wykonywany z płyty wiórowej o różnej
fakturze i kolorystyce. Ogromna dostępność wzorów płyty
laminowanej i niska cena powodują, że królują one niemalże w
każdej kuchni. Mają niestety swoje wady, gdyż nie są odporne na
zarysowania i długotrwałe zalania.
Rzadziej
spotykane są blaty ceramiczne, jednak są one bardzo oryginalne.
Różne zestawienie płytek i ich ułożenie bywa bardzo ciekawym
zestawieniem. Są odporne na zalanie i zarysowanie ale jak każdy
rodzaj blatu nie będą wieczne, gdyż są tworzywem bardzo kruchym.
Możemy pokusić się także o blat szklany, który będzie miał
podobne zalety co blat ceramiczny, jest natomiast stosunkowo drogim
wydatkiem, jednak do wnętrza wprowadza odrobinę luksusu i jest
bardzo gla'mour.
Możliwością
na montaż blatu kuchennego może być także zastosowanie stali.
Najczęściej widziany jednak w zabudowie barowej czy przemysłowej.
Nadaje charakteru industrialnego wnętrzu i jest odporny na wysoką
temperaturę oraz zalania. Wadą blatu metalowego jest znaczna
możliwość odkształceń i zarysowań.
Komentarze
Prześlij komentarz